Kezdőlap » Erzsébet Park

Erzsébet Park

Közel százféle örökzöld díszíti az Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett, váratlan és tragikus halálát követően, 1898 novemberében létesített, a kastélyparktól közvetlenül megközelíthető, botanikai ritkaságokban gazdag ligetet.

A királyné tiszteletére halálát követően, az országban Darányi Ignác földművelésügyi miniszter rendeletére, több mint száz ligetet létesítettek és a közel 3.000.000 emlékfát ültettek . Az Erzsébet park, egyike volt a legelsőknek, amely emléket állított a gyönyörű királynénak.

Leírás

A parkot és  Erzsébet királyné szobrát, mely Róna József alkotása, 1901-ben I. Ferenc József jelenlétében avatták fel. A krími hársakkal szegélyezett sétány vezet a Gödöllőt otthonának tekintő királyné szobrához .
 
Sziklahalom emlékmű, mely Erzsébet királyné szobra mögött magasodik, szintén az ő emlékére készült. Építését 1988 őszén kezdték meg, sziklahalom kövei az akkori Magyarország hatvannégy vármegyéjét jelképezik. Tervezője, a budapesti Hősök tere szobrainak megalkotója, Zala György szobrászművész volt, aki a kompozíció tetejére egy fehér mészkőből faragott királyi koronát helyezett. Az emlékmű előoldalán Erzsébet királyné emléktáblája és egy pihenőpad található, a tetején lévő Szent Koronáig lépcső vezet fel.

Erzsébet Park

Ezeket is ajánljuk

Megosztás:

Több, mint ötven látnivaló adatai érhetőek el a Gödöllő GUIDE@HAND fejlesztésnek köszönhetően.
Töltse le ingyenes szolgáltatásunkat!

Turisztikai Egyesület Gödöllő