Kezdőlap » Gödöllői Arbo-park, az ezerarcú erdő

Gödöllői Arbo-park, az ezerarcú erdő

Az ország legnagyobb arborétumának mottója, „az ezerarcú erdő” az erdőképek és tisztások sokszínűségére, az itt élő gazdag élővilágra is utal. Egész évben sokféle élményt nyújt az erdő a család minden tagja számára.

Babakocsival és kerekesszékkel látogatható. Kutya pórázon sétáltatható.

Az Arbo-park az év minden napján, hétköznap, hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon is nyitva tart az alábbiak szerint:

01.01-től 03.03-ig 08:00-16:00

03.04-től 11.05-ig 08:00-18:00

11.06-tól 12.31-ig 08:00-16:00

Felnőtt: 1000 Ft
Diák/nyugdíjas: 500 Ft

Leírás

terkep_arbo_

Az arborétum Gödöllő és Isaszeg határában fekszik. A tengerszint feletti magassága az ÉK-i oldalon 240 m, a DNy-i oldalon 200 m. Végighúzódik rajta egy többé-kevésbé meredek oldalú löszös homokon kialakult vízmosás. Az enyhe lejtés ellenére a korábbi helytelen mezőgazdasági művelés miatt a nagy esőzések idején jelentős mértékű volt az erózió. Emiatt kisebb-nagyobb foltokon a termőréteg lehordódott, és az alapkőzet, a lösz és a meszes homok került felszínre.

A területet az 1600-as években vonták mezőgazdasági művelés alá, korábban az egész területet erdő borította. Az uralkodó erdőtársulás a cseres-tölgyes volt, hársas-tölgyes foltokkal. Figyelemre méltó, hogy a táj erdeiben mind a négy tölgy fajunk (kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, csertölgy, molyhos tölgy) megtalálható volt. Ez a fafajösszetétel az alföldi erdősztyepp lösztölgyesekre, síkvidéki erdőkre jellemző.

A terület éghajlata zárt erdő kialakulását lehetővé teszi. Cseres-kocsánytalan  tölgyes erdészeti klímakategóriába sorolható.

Arbo-park

Ezeket is ajánljuk

Megosztás:

Több, mint ötven látnivaló adatai érhetőek el a Gödöllő GUIDE@HAND fejlesztésnek köszönhetően.
Töltse le ingyenes szolgáltatásunkat!

Turisztikai Egyesület Gödöllő