Szabadság tér

 

A Virágos Magyarországért verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turizmus Zrt. 2012-ben Gödöllő megújult főterének ítélte a „Magyarország legszebb főtere” díjat. A Szabadság tér felújításával egy pihenésre alkalmas, zöldterületekkel és szecessziós elemekkel gazdagon beépített közösségi tér jött létre, amely fantasztikusan harmonizál a várost körülvevő zöldövezettel.

A tér központjába az átépítés után a református templom került , díszkivilágítással, egyedi lámpaoszlopokkal, amelyek sajátos hangulatot teremtenek. A kandeláberek esetében egy alaptípust fejlesztettek tovább , az eredmény pedig olyan sikeres lett, hogy „Gödöllő-típus” néven már nyilvántartásba is vették a formát. A templom előtt egyedi szökkút épült, Mihály Jolán szobrászművész tervei alapján. A természetes kőelemekkel burkolt visszafogott szökőkúttat 13 db LED-es víz alatti lámpatest világítja meg, mely mesés hangulatot varázsol a térre az esti órákban. A Fő téren egy interaktív szökőkút is elkészült , melyben 5 db fúvóka kapott helyett. Az ebből kilépő vízdús, habos vízsugarat fúvókánként 4 db víz alatti, változó színű lámpa világítja meg. A szökőkút nem csak egyszerű látványeleme a felújított térnek, remek szórakozást kínál az arra sétáló gyerekeknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ugyanis a szökőkút egy versenyre ad lehetőséget. Minden fúvóka mellett elhelyezésre került egy-egy lépésérzékelő, melyen ugrálva változik a vízsugár magassága és a megvilágítás színe is. Két vagy több versenyző közül az a nyertes, akinél magasabbra szökik a vízoszlop.

A „Magyarország legszebb főtere” díj mellett Gödöllő a Green City Mozgalomtól is kapott egy elismerést : az egyesület környezetvédelmi tanácsadást ajánlott fel a város részére. 2013. szeptembere óta ingyenes wifi hálózat is elérhető a város főterén , amire jelszó nélkül bárki rákapcsolódhat notebookjával vagy okostelefonjával.

Világbéke Gong

Európában először Gödöllő főterén került felállításra a Föld népeinek testvériségét hirdető emlékmű, Indonézia ajándéka Magyarországnak. A világ nemzeteinek zászlóit, a világvallások szimbólumait és Földünk óceánjainak térképét ábrázoló jelképet a Világbéke Bizottság hozta létre, mementóként arra a 200 halálos áldozatot követelő robbantás-sorozatra, melyet 2002-ben követtek el az indonéz turistaparadicsomban, Bali szigetén. A Bizottság 2007-ben ajánlotta fel hazánknak a civilizációs és gazdasági-technológiai előrehaladás és a békés társadalmi viszonyok sikeres érvényre juttatása elismeréseként. A 150 kilogramm súlyú, 2 méter átmérőjű bronz emlékmű Djuyoto Suntani indonéz szobrászművész alkotása, 2007. május 2-án került felavatásra. Története az előtte elhelyezett fekete márványtáblán olvasható, a körötte lévő kis parkot a trópusokon honos növények alkotják.


Református templom

Nemesen egyszerű homlokzatával és szépívű hagymakupolájával tűnik ki a főtér épületei közül a gödöllői reformátusok több mint 260 éves temploma. Mecénása Grassalkovich I. Antal volt, aki a mai Királyi Kastély területén álló régi református templomot lebontatta és a város közepén adott telket, építőanyagot és pénzt az 1745-ben felszentelt új barokk templom számára. A templomot története során többször felújították: 1912-ben betonra cserélték az eredetileg festett és faragott mennyezetet és karzatot. Az 1945-ös bombatalálat súlyos rombolását hosszan tartó renoválás követte, a torony felújítására 1993-ban került sor.

 
Forrás: Gödöllő Városi Információs Portál, 2017, www.godollo.hu
 
Turisztikai Egyesület Gödöllő
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.