Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

A kastély történetének két fényes korszaka jelenik meg a látogató előtt a 26 teremből és szobából álló, rendkívül gazdag és változatos, az épület emeletét elfoglaló múzeum megtekintése során.

A XVIII. századi kastély pompáját az impozáns díszlépcsőház fonatos korlátai, a barokk előtér négy évszakot megjelenítő freskói, a két barokk festésű szoba csíkos falfestése és figurális mennyezet-freskói, a 165 négyzetméteres, 9,3 méter magas díszterem, emeletén rejtett zeneteremmel és az 1751-es királynői látogatásra készült, vörösmárvány Mária Terézia szoba elevenítik fel.

Az első fénykor lakóit a Grassalkovichok korát bemutató kiállítás hozza közel a látogatóhoz. A kastélyt építtető, tehetsége révén szépívű karriert befutó Grassalkovich I. Antal (1694-1771) portréja mellett kézjegyével ellátott dokumentumok és egy korabeli éremgyűjtemény láthatók. A grófi rangot elnyert királynői titkos tanácsos, majd a Magyar Kamara elnökévé választott főúr, uralkodónője Mária Terézia iránti hűségét az arcképét ábrázoló festmény, egy rokokó aranykarkötő és a királynő két éjszakás tartózkodására készült szoba jelzik. A hatalmas vagyonnal rendelkező (135.000 hold Gödöllőn és környékén, öt uradalom országszerte), 33 templomot, rendházat építtető vagy felújító mecénás mozaikképe a barokk stílusú kastélytemplomban egészalakos portréja az oratóriumban látható. A kiállítást XVIII. századi miseruhák és a máriabesnyői templom- és kolostor alapítólevele gazdagítják. A rendkívül tevékeny Grassalkovich I. Antal egykori hálószobájában a grófot követő két generáció idejéből fia, II. Antal és felesége, Esterházy Anna Mária és unokája, III. Antal és felesége, Esterházy Mária Leopoldina portréi, a Grassalkovichok pozsonyi palotájának (jelenleg a szlovák kormány székhelye) ábrázolása és a könyvtár dokumentumai láthatók.

A kastély második fénykorát, az 1867-ben kezdődő királyi időszakot és lakóinak életmódját a királyi lakosztályok tárják a látogató elé. A kisebédlőben és a tálalóban a Gödöllő-mintás herendi teríték és Ferenc József monogramjával díszített porcelánok a királyi család étkezéseit idézik.

I. Ferenc József egykori gardrób szobájában a XIX. század második felének díszmagyar öltözetei és egy huszártiszti egyenruha, öltözőszobájában főhadsegédjének rekonstruált szobaberendezése látható. A császár hálószobája ma a koronázási kisterem, dísze az 1867-es koronázási szertartásról készült monumentális olajfestmény (Eduard von Enngerth, 1872). A dolgozószoba I. Ferenc József személyét a rá jellemző tevékenységeken keresztül mutatja be. Látható katonaként tábornokai körében és vadászként a kedvelt gödöllői erdőben, az íróasztal és a körötte lévő tárgyak a monarchia első számú hivatalnokát és a magánembert is a látogató elé hozzák. A teremben bemutatott férfi-portrék Magyarország uralkodóit és trónörököseit ábrázolják (köztük a 4 éves Habsburg Ottóról készült Benczúr Gyula-kép) az 1867-1918 közötti időszakban, míg a fogadószalon képei az Osztrák-Magyar Monarchiát idézik meg: az olajfestményeken a királyi párt látjuk korabeli politikai- és társadalmi eseményeken, a metszeteken a közös minisztériumok - külügy, hadügy, pénzügy - vezetői és a magyar delegáció tagjai láthatók.

Az Erzsébet királyné egykori lakosztályában berendezett kiállítás a sokoldalúan művelt, politikában is jártas, sokat utazó, sportkedvelő, divatot teremtő, bonyolult személyiségű asszonyt hozza közel a látogatóhoz. Szalonjában az 1867-es kiegyezés előkészítésében játszott jelentős szerepe, írószobájában a magyar nyelv- és történelem iránti elkötelezettsége, öltözőszobája ibolyaszínű tapétájában, személyes használati tárgyaiban egyedi ízlése tükröződik. A korabeli fotókon megjelenik szülőháza, édesanyja, testvére, gyakori utazásainak helyszínei, kedves lovai és kedvenc kutyái. Látjuk, mint négy gyermek: Gizella, Rudolf és a "gödöllői királykisasszony", Mária Valéria édesanyját (első gyermeke, Zsófia 2 éves korában halt meg.), megtudhatjuk, mely magyar írók műveit olvasta szívesen. Hálószobája az eredetileg Mária Terézia királynő részére készült, négy féle márvánnyal díszített szoba volt, ágya a koronadísz alatt állt. Az alkóvban egy divattörténeti különlegesség, a halványkék selyemruha. Az értékes művészettörténeti darab gróf Rhédey Klára, (II. Erzsébet angol királynő ükanyjának unokatestvére) díszruhája volt. Az Erzsébet királyné emlékkiállítás 3 szobája még több részletet tár a látogató elé életéből: a felolvasószobában kedvelt festményei, egy eredeti kanapé és felolvasónője, Ferenczy Ida portréja, a másik két szobában személyes tárgyai és korabeli ábrázolások, magyar udvarhölgyeinek arcképei láthatók. Tragikus halálát és a személyéhez fűződő, máig is ható kultuszt az utolsó terem idézi meg. A merénylet újsághíre, emlékérmek- és könyvek, a királyné nevét viselő utcák, terek és köz- intézmények képeslapjai, a szoborpályázatok tervei a szeretett királynéra emlékező magyar nemzet gyászát jelzik. Szépségét, királynéi fenségét a terem közepén álló, gyönyörű hófehér márvány mellszobra hirdeti.

Nyitvatartás:
Hétköznap 10.00-18.00 *Pénztár 17.00-ig
Hétvégén 10.00-18.00 *Pénztár 17.00-ig
A Kastély fenntartja a jogot a látogatások korlátozására, látogatása előtt a lehetőségekről érdeklődjön a kastély elérhetőségein.
További nyitvatartással kapcsolatos információért kattintson ide!

Aktuális jegyinformációért kattintson ide!

Kapcsolat:
Tel.:(28) 410-124
Web.: www.kiralyikastely.hu

Turisztikai Egyesület Gödöllő
Az oldal sütiket használ működéséhez. Az oldal használatával hozzájárul, hogy az sütiket tárolhat számítógépén.